Keskusrikospoliisi

Yhteystiedot

Yhteystiedot
Käyntiosoite: Jokiniemenkuja 4, 01370 Vantaa
Postiosoite: PL 285
01301 VANTAA

ma-pe 08.00-16.15

Puh 0295 480 141 (vaihde)
Faksi (09) 273 2123

Suomi mukana kansainvälisessä etsintäoperaatiossa

16.7.2010
Interpolin Infra-Red-operaatiossa saatiin kaksiviikkoisen tehoetsinnän aikana kiinniottoon tai paikantamiseen johtanutta tietoa yli sadasta kansainvälisesti etsintäkuulutetusta henkilöstä. 46 henkilöä saatiin kiinni ja 76 muuta kyettiin paikantamaan pitävästi. Etsittävien kokonaismäärä oli 447.

Suomen ulkomailla etsintäkuuluttamista henkilöistä kuuden sijainti on selvitetty ja neljä heistä on otettu kiinni, kaksi Liettuassa, yksi Isossa-Britanniassa  ja yksi Espanjassa. Kolme kiinniotettua on jo noudettu Suomeen. 

Suomessa julkisuuteen annettujen neljän etsintäkuulutetun sijainnista on saatu vihjeitä, mutta ketään heistä ei ole vielä paikannettu.

5.7.2010
Suomi on mukana kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin Infra-Red -nimisessä operaatiossa, jossa etsitään tehostetusti kansainvälisesti etsintäkuulutettuja henkilöitä. Operaatiossa on aktiivinen etsintävaihe 5.- 16.7.2010. Suomi on ilmoittanut etsittäväksi noin 15 henkilöä, joiden oletetaan oleskelevan ulkomailla. Suomesta etsitään muutamaa muiden maiden etsintäkuuluttamaa henkilöä. Kaikkia etsittyjä epäillään vakavista rikoksista tai heillä on niistä annettu lainvoimainen tuomio, jota he pakoilevat.

Interpolin operaatioon osallistuu kaikkiaan 29 maata. Interpol järjesti vastaavan operaation ensimmäisen kerran viime vuonna, jolloin siihen osallistui kuusi maata. Tulokset olivat rohkaisevia, minkä vuoksi operaatio järjestetään nyt aiempaa laajempana. Operaation valmisteleva vaihe käynnistyi jo keväällä. Kukin operaatioon osallistuva maa nimesi 10 - 20 etsintäkuulutettua, joita etsitään tehostetusti niissä maissa, joissa he viranomaisten tietojen mukaan todennäköisesti piileskelevät.

Interpolin välittämät kansainväliset etsintäkuulutukset (Red Notice) ovat sen 188 jäsenmaan viranomaisille kanava, jonka kautta tieto pakoilevista epäillyistä tai tuomituista saadaan levitetyksi muiden jäsenmaiden tietoon. Kuulutusten tavoitteena on paikallistaa etsitty, jotta tästä voidaan tehdä pakomaan viranomaisille luovutuspyyntö. Kuulutus ei ole jäsenmaita juridisesti velvoittava samalla tavoin kuin EU:n jäsenmaissa käytettävä eurooppalainen pidätysmääräys (EAW).

Kuulutusta pyytävä viranomainen päättää, julkaistaanko kuulutus vain viranomaisten käytössä olevassa järjestelmässä vai myös Interpolin julkisilla Internet-sivuilla. Rikoksesta epäillyistä ei tutkinnallisista syistä voida useinkaan julkistaa tietoja avoimessa Internetissä. Eri maiden käytännöt kuitenkin vaihtelevat sen mukaan, mitä paikallinen lainsäädäntö julkistamisesta määrää ja millainen poliisikäytäntö kussakin maassa on.

Infra-Red -operaatiossa tehostetulla kansainvälisellä viranomaisyhteistyöllä etsitään vaikeimmin tavoitettavia etsintäkuulutettuja. Joidenkin etsittyjen paikantamiseksi ja kiinniottamiseksi pyydetään myös yleisön apua julkistamalla heistä tuntomerkkejä ja mahdollisia olinpaikkoja. Kaikkien julkisesti etsittävien tiedot julkaistaan Interpolin Internet-sivuilla osoitteessa www.interpol.int.

Suomessa operaatiosta vastaa Keskusrikospoliisi, joka julkistaa kahden suomalaisen etsittävän tiedot. Lisäksi Ruotsin ja Viron viranomaisten kanssa on sovittu yhden kummankin maan etsimän henkilön tietojen julkaisemisesta, koska näiden oletetaan olevan Suomessa.

Tilanne operaation jälkeen

Operaation aikana Suomen etsintäkuuluttamista kahdesta henkilöstä toinen, Lasse Oksanen, ilmoittautui itse viranomaisille Suomessa 27.4.2011.

Viron etsintäkuuluttama Arvi Salong jäi kiinni Suomessa 18.2.2011.

Ruotsin etsintäkuuluttama Pasi Miettinen jäi kiinni Suomessa 29.1.2011.

Etsintäkuulutettuna on edelleen Ayoub El Yaakoubi, jota epäillään vuonna 1992 tehdystä henkirikoksesta.

 kuva
Suurempi kuva (Kuvat ovat vuodelta 1992)
El Yaakoubi Ayoub
Ikä 47 (vuonna 2010)
Pituus 176
Marokon ja Suomen kansalainen
Oletettu maa: Ranska, Marokko, muu Välimeren alueTakaisin | Tulosta sivu


Share

Hae sivustolta: