Poliisista päivää - Mats Järn's blog

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

RSS


Nu är det vår…

05.04.2011

Inte nog med att det är min födelsedag, så droppar det också härligt våraktigt från taken här i Hervanta. Det är den första riktiga vårdagen idag. 

När vi började period 8, den 21 februari, kändes sex veckor oerhört länge. Imorgon är det periodens sista dag och man kan konstatera att det gick väldigt snabbt. Trots att tiden har gått fort har perioden varit mycket givande. Vi har fått fördjupa oss i sådant som vi bara krafsade på ytan under de första perioderna.

Det kändes inte alls roligt att lämna arbetspraktiken för att åter sätta sig på skolbänken, men nu i efterhand känns det annorlunda. Vi har fått lära oss otroligt mycket och lärarteamet har verkligen gjort sitt yttersta för att ge oss en så bra utbildning som möjligt. Vi har till exempel haft flera övningar, där vi har fått testa på riktigt tuffa situationer, men även sådana sekvenser som vi alla möter mer eller mindre dagligen.

Nu, efter att vi har fått känna på arbetet där ute, förstår man mycket bättre varför studiernas början innehöll så oerhört mycket teori. Inget av det vi har gått igenom har varit onödigt, utan allt har kommit till användning där ute. Nu efter praktiken har man en helt annan förståelse för de olika ämnena, vilket gör att man kan börja fördjupa sig lite grann. ”Allt har en mening” var det visst någon som sade...

Idag har vi haft tentdag. Vi har alltså tentat det material som vi gått igenom under period 8. Det har alltså inte blivit mycket fritid den här veckan. Efter skoldagarna har vi flitigt suttit med våra mappar och kompendier och pluggat. Nu är det bara att hoppas att man blev godkänd i alla ämnen. Jag tror inte att någon av oss är så värst intresserad av att komma hit till Tammerfors för att göra omtentamen mitt under fältpraktiken. Ni får hålla tummarna för att vi lyckades.

På schemat för imorgon står det övningsdag. Övningsdagarna är väldigt uppskattade här på skolan. Det är oftast glada miner såväl före, som under och även efter dessa dagar. Morgondagens övning vet vi mycket lite om. Det har varit ett hiskeligt hemlighetsmakeri om det hela. Jag är rätt så nyfiken på vad de kan ha hittat på åt oss. Att det blir intressant och roligt är jag säker på, men jag har ingen aning om vad vi skall utföra.

Nästa gång jag skriver är det från Österbottens polisinrättning, Vasa. På måndag den 7.4 börjar fältpraktiken, som sträcker sig ända till november. Jag lovar att återkomma och berätta om vad som händer där ute. Nu skall jag bege mig till internatet och bjuda mina klasskamrater på födelsedagstårta. Inte illa va? 

Ha det gott och njut av våren.

 

Share

Hae sivustolta: